2014-10-25

Min musik, 1960 - 2014. Del 1

Musik är en viktig del av mitt liv. Mina musikaliska preferenser är jazz, funk, soul, rock, klassiskt och elektronisk musik. Underbara Spotify (med förbehåll för ljudkvaliteten) har gjort det möjligt att leta upp den musik som jag växt upp och utvecklats med.
Jag har försökt att välja ut låtar från min barndom fram till idag som satt spår i min musiksjäl. Det finns mycket annat jag lyssnar på och mycket finns att upptäcka. Men den här uppsättningen låtar har en speciell plats i mitt hjärta. Eller om det är hjärna.Känner du igen dig?


Min Ponny

Hemsk! Detta var troligen en obligatorisk barnskiva när jag var en liten parvel och den fanns i barndomshemmet på Gårdfarivägen dit vi flyttade 1959.  Underdåniga barn som lydigt härmar en liten häst. Nä... usch, inte min stil.

Dinkeli Dunkeli Doja

Nu blir det genast roligare. Jag älskade Lennart Helsings Krakel Spektakel. Galen fantasi och musik av bland andra George Riedel och teckningar av Poul Ströyer.  Helikoptern som går på sirap är ju genialisk!

Far jag kan inte få upp min kokosnöt

Första mötet ned Povel Ramel på en 78-varvare! Det är väl kanske inte en musikalisk milstolpe men ändå en av de första låtar jag spelade om och om igen. Alternativet var någon skrapig Jussi Björling och det var inget en 4-åring direkt föll för.

Rock around the clock 

Gick sönder
Den andra stenkakan jag hade till mitt förfogande att avnjutas på en Philips radiogrammofon. Nu började det kittla i magen! Bill Haley's klassiker gillades nog både av mig och pappa Olle. Jag råkade dock sätta mig på både Povel och Bill och så var det slutspelat. De är litet känsliga, stenkakorna...


 

Ösa sand

Kanske min första EP, lätt crazy med Ove Törnqvist. På samma skiva vill jag minnas Per Olssons Bonnagård. Var det en EP så var där 2 låtar till, men de har jag inget minne av. Inte så konstigt, har aldrig känt mig lockad av herr Törnqvist sedan dess.

Moonlight Serenade

Stereo!
Vi är fortfarande kvar i början på 60-talet och jag gör en ny upptäckt. STEREO!. Den gamla Philips radiogrammofonen var en STEREO! Pappa Olle gillade Glenn Miller och hade köpt en LP. På Philipsen fanns 2 högtalare på sidan som man kunde fälla ut. Satt man framför den och lyssnade till Glenn Miller så blev  det alldeles äkta Stereo! Jag var djupt fascinerad.

Om jag nu tänker efter, kan det verkligen ha varit Glenn Miller i stereo? Miller dog 1944, gjordes stereo-inspelningar då trots att LPn inte var uppfunnen? Kanske var det en syntetisk stereo-utgåva eller så var det Miller jag fastande för musikaliskt och något annat som gav stereo-upplevelsen.

The Letter

Nu har jag hunnit bli runt 9-10 år. Grannen och lekkamraten Hans, som spelade fiol mycket bra, hade stort inflytande på musikvalet. Ingen direkt favoritlåt och jag återvänder aldrig till den, lika fullt så dyker den upp i musikminnet när jag tänker på vad jag lyssnat på under min uppväxt.

Wedding

Hep Stars! Jag gillade den här låten och spelade den mycket på min lilla portabla Philips som jag nu hade fått. Tillbaka till mono och skrapljud, men jag kunde spela så högt och ofta jag ville på mitt rum. Hep Stars lyssnade alla på, men hysterin med skrikande unga tjejer runt bandet gjorde nog att jag tog litet avstånd.

Hound Dog

Fram tills Hound Dog så var mitt musikval ett trevande och inte helt självständigt. Den äldre kompisen Hans och mina föräldrars skivor blev det jag lyssnade på, om än men en viss selektering.

Jag minns exakt när jag hörde Elvis och Hound Dog första gången. Jag låg i pappas säng och lyssnade på radio. Det måste ha varit en lördag eller söndag morgon. Det svänger något helt otroligt och mitt i alltihop ett trumriff, ett litet trumsolo! Jag var helt såld men visste inte vad jag lyssnat på. Ett besök hos den lokala radiohandlaren Friwaco i Västertorp och Björn Iwö löste problemet. Efter en stunds förklaringar så visste Björn vad jag sökte och Elvis Golden Hits blev min. Min första LP! Friwaco finns fortfarande kvar i Västertorp! Tack Björn.

It came out of the sky

Beomaster 1000
Nu är det tidigt 70-tal. Gillestugan är nyrenoverad och far har varit på Friwaco och köpt en Beomaster 1000. CCR var mina första verkliga idoler och jag spenderade timmar med lurarna på (Telefunken med vattenfyllda öronmuffar) när övriga familjen såg på Hylands Hörna. Det blev många CCR-album och jag lyssnar fortfarande på CCR. Enkel, rak rock.

Soul Sacrifice

Hela debut LPn Santana är en klassiker. Soul Sacrifice live från Woodstock är fortfarande värd att se och lyssna på. En av mina mest fantastiska konsertupplevelses bjöd Santana på 1981. Numera tycker jag nog Santana är litet lama. Det var väl 10 år sedan jag såg dem live och då var ljudet dessutom värdelöst. Men det kommer Santana ur mina högtalare då och då.

Theme from "A Clockwork Orange"

Moog modular
Fantastisk musik av Walter Carlos (numera Wendy Carlos) till stor del skapat på en Moog modular synth. Det här spelades och analyserades flitigt i ett par år tillsammans med diverse andra LP med Moogen. Det minns en mycket speciell känsla när jag hörde alla nya ljud. Givetvis byggde jag och en kompis syntar.Star spangeld banner

8 spårs spelare, 4 kanaler stereo.
Den spelade jag ofta i pappas Toyota Crown (en komplett värdelös bil för övrigt) utrustad med en 8 track spelare. Lät förfärligt vill jag minnas.

Detta är fortfarande en av mina favoritlåtar som jag kan få gåshud av.

Touch

Från Walter Carlos, ELP, Ekseption och ett brinnande intresse för teknik och ljud var steget inte långt till Morton Subotnick och Touch. Jag köpte SQ-versionen (en tidigt försök till 4-kanals ljud) men någon SQ decoder blev det aldrig. Lyssnar fortfarande med behållning på Touch, Silver Apples of the Moon och Sitting Bull. Fantastiskt nog så uppskattar min Yvonne den här typen av musik!

Fortsättning följer....
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar